DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:277

Toplumsal Tarih Sayı:277

Ocak 2017

Stokta

Toplumsal Tarih dergisinin 277. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Ocak 2017 tarihli 277. sayısında, “Antik Numismatik” dosyasını kapağa taşıyor.

OğuzTekin’in hazırladığı dosya, sikkelerin tarih ve arkeoloji alanındaki çalışmalariçin önemini ortaya koyuyor. Dosya kapsamında Koray Konuk, Anadolu’daki ilksikkelerin icat edilme nedenlerini tartışıyor. Oya Yağız, Sinope/Sinop kentinintarihinin izlerini, bu kentin sikkeleri üzerinden sürüyor. Dinçer Savaş Lenger,Hellenistik Çağ’a damgasını vuran Büyük İskender’i ve sikkelerini inceliyor.Erdal Ünal, Antik Eumenia kentinin adının değiştirilmesi sürecini, kentinsikkeleri üzerindeki kontrmarklar üzerinden irdeliyor. Hüseyin Köker, bugünküIsparta-Burdur ve civarındaki Roma kolonilerini ve sikkelerini ele alıyor.Ahmet Tolga Tek, Lykia bölgesinde sikke darbının III. Gordianus dönemiylesınırlı kalmasının sebeplerini tartışıyor. Aliye Erol Özdizbay ise bugünküManavgat sınırları içindeki Lyrbe’nin kısa tarihini sikkelerin ışığında elealıyor.

Dosyadışı yazılarda Cevahir Kayam ve Alev Özbil, II. Dünya Savaşı sırasındaTürkiye’de savaş ekonomisi kapsamında alınan gizli Koordinasyon Heyetikararlarının tablosunu sunuyor. Egemen Bezci, II. Dünya Savaşı sürecindeİngiltere’nin Türkiye’de yürüttüğü istihbarat faaliyetlerini inceliyor. ErdenAkbulut, Nâzım Hikmet’in 1933 yılındaGeceGelen Telgrafkitabı nedeniyle yargılandığı davayı, iddianame metni eşliğindeele alıyor. Varak Ketsemanian ve Daniel Ohanian, Ermeni DevrimciFederasyonu’nun 1908 Devrimi sonrasında Pera’da açılan temsilciliğinin izinisürüyor. Merih Erol, Damla Demirözü’nünİşgal, Direniş, İç Savaş: YunanEdebiyatı’nda II. Dünya Savaşı Yıllarıkitabını ve savaşın edebiyattakiyansımalarını değerlendiriyor. Eray Karaketir ise, Antik Çağ kaynaklarındanhareketle, Pers Kralı Büyük Kyros’un doğumunu ve çocukluğunu inceliyor.

Toplumsal Tarihsayfalarında bu sayıdan itibaren Tarih Vakfı’nın 25. yılı vesilesiyle yapılansöyleşilere de yer veriliyor. Bu ay dergide, Nihal Boztekin’in Orhan Silier’leyaptığı söyleşi yer alıyor. Ocak sayısında ayrıca, Arkeologlar Derneği İstanbulŞubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisi, Sevcan Ercan’ın kalemealdığı, İrene Kulesi hakkındaki yazıyla devam ediyor. Edhem Eldem,L’Illustration’un 10 Şubat 1923 tarihlinüshasından, son Osmanlı padişahının Hicaz sürgününe ilişkin makaleyi aktarıyor.Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz YılÖnce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

Güncel sayfalarında Zafer Toprak, geçtiğimiz aykaybettiğimiz tarihçi Yavuz Selim Karakışla’yı anan bir yazı sunuyor. Ayrıca5-8 Ocak tarihlerinde Antalya’da yapılacak İkinci Uluslararası Para Tarihi veNumismatik Kongresi, Harput’ta bulunan 165 yıllık Ermenice kitabe, 2007 “KadınHayatlarını Yazmak” ajandası ve Ocak ayı sonunda Tekirdağ’da yapılacakUluslararası Mübadele Sempozyumu hakkında haberlere yer veriliyor.

İlgiliKişi:

EsraŞavkın

MarjinalPorter Novelli

0212219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik vetoplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler vekonusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilinciningelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili dahaayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3277 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg