DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:272

Ağustos 2016

Stokta

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 272. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Ağustos 2016 tarihli 272. sayısında, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz tarihçi VangelisKechriotis’i anılar ve makalelerle anıyor.

Geçenyıl hayatını kaybeden tarihçi Vangelis Kechriotis adına hazırlanan dosyada,dostları ve meslektaşları Selim Deringil, Ahmet Ersoy, Arzu Öztürkmen, ErolKöroğlu, Malte Fuhrmann, Ece Zerman, Polina İvanova, Nilay Özlü ve K. MehmetKentel, yazılarıyla bir tarihçi, aktivist, akademisyen ve dost olarakKechriotis’i anlatıyor. Dosyada Kechritos’in verdiği esinle kaleme alınmış üçmakale yer alıyor. Firuzan Melike Sümertaş, Dr. Paspatis’in ve Dersaadet RumCemiyet-i Edebiyesi’nin İstanbul’un kara surları hakkındaki çalışmalarınıinceliyor. Gizem Tongo, 1895 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Rum ressam Eleniİliadis hakkında bir monografi sunuyor. Okcan Yıldırımtürk ise Ziver Bey’in1895 tarihliKıbrıs Tarihieserini,Osmanlı modernleşmesinin ürettiği yeni tarihyazımı bağlamında tartışıyor.

Dosyadışı yazılarda Mehmet Ö. Alkan, İstanbul’un fethi kutlamalarının başlangıcınailişkin, bilinenden farklı bir tarih anlatısı ortaya koyuyor. Oğuz Tekin veMehmet Yılmaz, 1999 yılında antik Ionia bölgesindeki Magnesia kentine bulunandefineyi tanıtıyor. Bu sayıda ayrıca Elçin Macar’ın Ayşe Ozil ile yeniyayımlanan kitabıAnadolu Rumlarıhakkında yaptığı söyleşiye yer veriliyor.

Toplumsal Tarih’inbu sayısında yazı dizileri de devam ediyor. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’ninhazırladığı “Gözden Kaçanlar”da Bakırköy’ün arkeolojik birikimi ve akılhastanesi arazisindeki kültür katmanları ele alınıyor. Zerrin İren Boynudelikve Emine Önel Kurt’un hazırladığı Resimde Mimari Öğeler serisi, 18. yüzyılda“Büyük Tur”a katılan gezginlerin yaptığı kent ve mimari konulu Avruparesimlerine ilişkin yazıyla devam ediyor. Edhem Eldem “L’illustration’danSeçmeler”de 7 Ağustos 1920 tarihliL’Illustrationnüshasından, Fransız yazar Pierre Loti’nin İstanbul’da kaldığı eve ilişkin biryazıyı aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiyekatkıda bulunmaya devam ediyor. Güncel sayfalarında Nalan Balcı ve AhmetGündoğan, “Gençler Cihan Harbi’ni Farklı Perspektiflerden Tartışıyor veYazıyor” projesinin final etkinliğini özetliyor. Hazal Özdemir, Pera Müzesi’ndedüzenlenen sergi vesilesiyle sanatçı Mario Prassinos’u tanıtıyor.

İlgiliKişi:

EsraŞavkın

MarjinalPorterNovelli

0212219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarındanoluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihialanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilikkuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınlarıile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesindeönemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3272 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg