DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:270

60.00 TL

Stokta

ISBN: 9771300702598

Toplumsal TarihDergisi’nin 270. sayısı çıktı!

Toplumsal TarihHaziran 2016 tarihli 270.sayısında “Cinsel İçerikli Bir Osmanlı Kıyafetnamesi: Ta‘rîfnâme-i Zenâne”başlıklı makaleyi kapağa taşıyor.

Helga Anetshofer, N.İpek Hüner-Cona ve İrvin Cemil Schick imzalı makalede, insanların dışgörünüşlerinden ve fiziksel özelliklerinden hareketle iç dünyalarını vekarakterlerini okumaya çalışan “ilm-i kıyâfet” konusu, 19. yüzyılda yayımlanmışTa‘rîfnâme-i Zenâneisimli cinseliçerikli kitapçık üzerinden ele alınıyor.

Mehmet Ö. Alkan,“27 Mayıs İnkılâbı ve Siyasal Propaganda Araçları” başlıklı yazısında, 27 Mayıs1960 darbesiyle kurulan siyasal iktidarın propaganda araçlarını ele alıyor. AliBirinci, “Bedirhan Paşazade Halil Rami’nin Hayat Hikâyesi” başlıklı yazısında,Malatya mutasarrıflığı döneminde “150’likler” listesine dâhil edilmiş olanHalil Rami’nin ayrıntılı bir biyografisini sunuyor. Oğuz Tekin, “Miletos TeraziAğırlığı ve Muska Özelliği Gösteren İki Obje” başlıklı yazısında, Miletosterazi ağırlığı hakkında yeni bulgulara yer veriyor. Hanife Karasu, “BirTarihsel Dedektiflik Çabası: Müeyyet Selim’in Dünyasını Keşfetmek” başlıklıyazısında, Kesriye’den İstanbul’a göç etmiş olan Müeyyet Selim Hanım’ınbilinmeyen dünyasını ve arkasında bıraktığı eserleri keşfe çıkıyor. 270. sayıayrıca, Ayşe Ozil’in Ali Yaycıoğlu ile, Stanford Üniversitesi Yayınları’ndançıkan yeni kitabıPartners of the Empire:The Crisis of the Ottoman Order in the Age of Revolutions[İmparatorluğunOrtakları: Devrimler Çağı’nda Osmanlı Düzeninin Krizi] hakkında yaptığısöyleşiye de sayfalarında yer veriyor.

Toplumsal Tarih bu sayıdan itibaren Sibel Gürses Söğüt’ünhazırladığı, “İstanbul’un İmarı ve Yangınlar” başlıklı bir diziye de yerayırıyor. Gürses, yazı dizisinin “Osmanlı Şehir Yönetiminin ModernleşmeSürecinde Yangınların Rolü” başlıklı birinci kısmında, 19. yüzyıl yangınlarınınsonuçlarını modernleşme bağlamına yerleştirerek değerlendiriyor. ArkeologlarDerneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” yazı dizisininikinci kısmında, Samatya’nın “Gözden Kaçanları” Karpos ve Papilos martinyonlarıhakkında değerlendirmeler yapılıyor. Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurttarafından hazırlanan Resimde Mimari Öğeler serisi, “Rönesans Resminde BirKutsal Kent İmgesi: Kudüs” başlıklı yazıyla devam ediyor. Edhem Eldem “L’illustration’dan Seçmeler”de bu ay 15 Mart 1924 tarihliL’Illustrationnüshasından, son halifeAbdülmecid Efendi’nin İsviçre’deki sürgün günlerine ilişkin bir yazıyıaktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergimizekatkıda bulunmaya devam ediyor.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TT.3270 Kategoriler: ,