DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:269

Toplumsal Tarih Sayı:269

Mayıs 2016

Stokta

Toplumsal TarihDergisi’nin 269. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Mayıs 2016 tarihli 269. sayısında “Toplumsal Cinsiyet Mümkün mü?” başlıklıdosyayı kapağa taşıyor. Gülhan Erkaya Balsoy ve Başak Tuğ editörlüğündekidosya, hâkim tarih anlatılarını toplumsal cinsiyet merkezli bir okumaylaeleştirel süzgeçten geçirme çabalarına bir katkı sunmayı amaçlıyor.

TarihVakfı Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları’nda yapılan sunumlardan hareketlehazırlanan dosyada Müge Telci Özbek, “Haneyle Sokağın Sınırında: 1900’ler Başıİstanbul’unda Hizmetçi Kadınlar, Emek ve Cinsellik” başlıklı yazısında,1900’ler başı İstanbul’unda ev içi hizmetindeki kadınların deneyimlerini farklıboyutlardan çözümlüyor. Selda Tuncer, “Kadınlar Sokağa Çıkınca: 1950-80 Ankara’sındaKadınların Gündelik Kamusal Mekân Deneyimleri” başlıklı yazısında, kadınlarınkamusal alan deneyimlerinin ağırlıklı olarak ailelerindeki erkekler tarafındankontrol altında tutulmasını, örnek vakalar ve fotoğraflar üzerinden inceliyor.Tuba Demirci Yılmaz ise, “1970’lerden 2000’lere Türkiye’de Annelerin İnsanHakları Aktivizmi” başlığını taşıyan yazısında, annelerin geleneksel siyaset vetarihyazımı tarafından sunulan alışılagelmiş annelik temsilinin ötesine geçendeneyimlerini Leman Fırtına, Nebahat Akkoç ve Hüda Kaya örnekleri üzerindendeğerlendiriyor.

Dosyadışındaki yazılarda Ümit Kurt, “Ermeni ve Yahudi Emvalinin Yasal ve ResmiYoldan Talanı” başlıklı yazısında, Ermeni soykırımı ve Holokost örneklerindesiyasi iktidarların oluşturdukları hukuki zeminle mülklere el koyma pratiklerihakkında karşılaştırmalı bir analiz sunuyor. Aylin Koçunyan, “BirHişadagaran,Arşak Babinyan ve UnutulmuşDiğerleri” başlığını taşıyan yazıda, 1934 tarihli birhişadagaran’dan hareketle Arşak Babikyan’ın izini sürüyor ve eldeettiği bulgular üzerinden kent-cemaat ilişkileri ve eşyaların el değiştirmesüreçleri üzerine değerlendirmeler yapıyor. Eray Çaylı, “Osmanlı ErmenileriyleGünümüz Türkiye’sinde ‘Kazaen’ Karşılaşmalar” başlıklı yazısında, RosalindMorris’in “kaza” kavramının ışığında, günümüz Türkiye’sinde Ermeni soykırımınınizleriyle yaşanan karşılaşmaları ele alıyor. Ferit Burak Aydar, “Seksen YılSonra İspanya İç Savaşı” başlıklı yazısında, geniş bir zaman dilimi içindeİspanya’da oluşan değişken siyasi ortamda bir tarih okuması sunuyor. DanielMacArthur-Seal “Sarhoşluk ve Emperyalizm” başlıklı yazısında, İstanbul işgaliesnasında Müttefik kuvvetler askerlerinin İstanbul’daki gece hayatlarını vebunların şehir üzerindeki etkilerini değerlendiriyor.

Toplumsal Tarihbusayıdan itibaren Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan“Gözden Kaçanlar” başlıklı bir yazısı dizisine de yer vermeye başlıyor. Dizinin“Issız Adalar: Yassıada-Sivriada” başlığını taşıyan ilk yazısında Zeynep Kubanve Yiğit Ozar, iki adanın tarihçesini sunuyor ve adalarda gerçekleştirilendönüşümün sebep olduğu arkeolojik tahribatı değerlendiriyor. Zerrin İrenBoynudelik ve Emine Önel Kurt tarafından hazırlanan Resimde Mimari Öğeler serisi,“Rönesans Resimlerinde Antik Mimarinin İzleri” başlıklı yazıyla devam ediyor. Edhem Eldem “L’illustration’dan Seçmeler”de bu ay 27Temmuz 1920 tarihliL’Illustrationnüshasından “Mustafa Kemal” başlıklı makaleyi, ilgi çekici değerlendirmelereşliğinde aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” iledergimize katkıda bulunmaya devam ediyor.

Stok kodu: TT.3269 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg