DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:260

Stokta

ISBN: 9771300702598

260. SAYI

Toplumsal Tarih Ağustos sayısında “Romanlar, Sınırlar ve Göç(ebelik)” başlıklı dosyayı kapağa taşıyor. Editörlüğünü Pelin Tünaydın’ın yaptığı dosya, Kuzey ülkelerinde ve Türkiye’de ırkçı kalıp yargılarla hazırlanan yasaların mantığına ve bunlara bağlı olarak göçebe Romanların çektiği sıkıntılara odaklanıyor.

Dosya yazarlarından Ilsen About “Yabancı Uyruklu Göçebeler: Batı Avrupa’nın İki Savaş Arası Sınır Rejiminde Roman Aileler” başlıklı yazısında, iki dünya savaşı arasındaki dönemde Batı Avrupa’ya hâkim olan “Çingene karşıtı” politikaları inceliyor. Ludwig Wiklander 1840-60 arasında Romanya’da serfliğin ve köleliğin ilga edilmesiyle serbest kalan Roman nüfusun İskandinav ülkelerine göçünde yaşanan sorunları ele alıyor.

Pelin Tünaydın da “Irkçılık ile Antikomünizm Arasında: 1950-1951 Bulgaristan Göçü ve Romanlar” başlıklı yazısında, II. Dünya Savaşı sonrasında Bulgaristan’ın kendi vatandaşı olup Türkçe konuşan insanların yanında, anadilleri Türkçe olmayan 1000 kişilik bir Roman grubunu da Türkiye’ye göçe zorlaması ve sonra Türkiye’nin bu grubun geri göndermesi üzerinde duruyor.

Murat Koraltürk’ün “Hisar Vapuru Faciası ve Kabotajı Yeniden Düşünmek” başlıklı yazısı Zonguldak’tan İstanbul’a kömür taşıyan yaşlı Hisar gemisinin Eşek Adası önlerinde batmasını ve 22 denizcinin 22 Aralık 1937 günü hayatını kaybetmesini konu ediyor. Zafer Toprak “Mayakovski’nin İntiharı ve Nâzım Hikmet” başlıklı yazısında ünlü şair Vladimir Mayakovski’nin 14 Nisan 1930 günü silahını kalbine dayayıp intihar etmesini, bu intiharın yankılarını ve Nâzım Hikmet üzerinde yarattığı etkiyi ele alıyor.

“Matematiğin Tarihsel Dinamikleri” başlıklı dizinin ikinci yazısında Beno Kuryel, bilimin öğretiminde matematiğin kullanılma şeklini tartışıyor. “Malta Coğrafyasında Osmanlı Etkileri”nde Akın Öge, Malta coğrafyası, sanatı ve gündelik hayatında Osmanlı etkilerinin izini sürüyor.

Ferit Burak Aydar “İspanya İç Savaşı’nda Adem-i Müdahale”de, İspanya İç Savaşı’nın uluslararası ilişkilerdeki yerine odaklanırken, savaşta sadece uluslararası müdahalenin değil, “adem-i müdahale”nin de öne çıktığını anlatıyor. Sevan Değirmenciyan 2 Haziran 1915’te Ermeni Devrimci Federasyonu Taşnaktzutyun’un resmi yayın organı Droşak’ta Dahiliye Nazırı Talât Bey’e hitaben yayımlanan telgrafı “Droşak’ın Talât Bey’e Telgrafı” başlıklı yazısında aktarıyor.

Toplumsal Tarih’in “Güncel” sayfalarında Candan Kirişçi’nin “100. Yılında Çanakkale Savaşları” ve Ufuk Adak’ın “Osmanlı’da Güvenlik, Suç, Ceza ve Hapishaneler” başlıklı yazılarına, “Tehcir Anlatıları” ve “Tarih Vakfı’ndan Haberler” eşlik ediyor.

Her ay olduğu gibi bu sayıda da Edhem Eldem’in “L’illustration’dan Seçmeler”i ve Emel Seyhan’ın “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay”ı yer alıyor. Aylin Koçunyan Jamanak gazetesinin Haziran 1915 tarihli sayılarından haberler aktarıyor. Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt “Günlük Hayatı Resmetmek” dizisine “Genelevler” başlıklı yazıyla devam ediyor.

SAYI:260

BASKI TARİHİ: AĞUSTOS 2015