TOPLUMSAL TARİH'TE BU AY

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 282. sayısı çıktı!

Toplumsal TarihHaziran 2017 sayısında Nuran Tezcan’ın “17. Yüzyılda Afrika’da Bir ‘Beyaz Âdem’: Evliya Çelebi” başlıklı yazısını kapağa taşıyor.

Nuran Tezcan, Evliya Çelebi’nin Afrika yolculuğunda karşılaştığı insanları, yaşadığı olayları ve bu coğrafyaya dair gözlemlerini anlatıyor.

Zafer Toprak, geçen sayımızda da ele aldığı erken Cumhuriyet’te çocuk ölümleri konusuna bu kez “ıskat-ı cenin”, yani kürtaj yoluyla ölümler cephesinden bakıyor.Cemal Can Tarımcıoğlu, Birinci Dünya Savaşı’nda çarpışmış Osmanlı askerlerinin hatıraları ve günlüklerindeki notlardan, askerlerin açlık, susuzluk ve doğa şartlarıyla mücadelesi hakkındaki anlatıları aktarıyor.Mehmet Perinçek, Nâzım Hikmet’i büyük etki yaratan “Kız Çocuğu” adlı şiirini merkeze alarak anıyor ve bu şiir duyulduktan sonra, dört Japon kadının şaire gönderdiği mektupları aktarıyor.Selim Sezer, İttihatçılar ve Araplar arasındaki ilişkileri Nisan 1910’da yayımlanan Le Temps ve Tanin gazeteleri arasında yaşanmış bir polemik üzerinden inceliyor.

Tuna Başıbek, muhacirlerin 19. yüzyıl sonunda Anadolu ve Arap vilayetlerine yerleştirilmesi konusunda birbirinden bağımsız hikâyeleri konu ediniyor ve imparatorlukların nüfus politikaları eliyle yerlerinden edilen sıradan insanlara odaklanıyor. Ömer Faruk Metin ise makalesinde, 1970 yılında İstanbul’un Sağmalcılar semtinde iki binden fazla kişinin hastalandığı ve 52 kişinin ölümüne sebep olan El-Tor tipi kolera hastalığının sebeplerini ve gelişimlerini inceleyerek, alınan önlemlerin ve tedbirsizliklerin boyutlarını sorguluyor.

Bu sayımızda Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt ve Çağla Ormanlar Ok tarafından hazırlanan “Avrupa Resminde Kılık Kıyafet” başlıklı yeni bir yazı dizisi başlıyor.  Avrupa resim sanatından örneklerde kıyafet renkleri, malzemeleri, üretim biçimleri, süsleme ayrıntıları üzerinden incelenecek.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisi, Görkem Kurt Tunalı’nın Vlora Han ile ilgili yazısıyla devam ediyor. Edhem Eldem, L’Illustration’un 11 Ağustos 1900 tarihli sayısından, “1900 Paris Sergisi” başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.Güncel sayfalarımızda Berat Seçkin Demirok, 11 Mayıs’ta Orient-Institut’tagerçekleşen “Osmanlı İmparatorluğu’nda Avrupalı Mülteciler” başlıklı etkinliği ve Boğaziçi Üniversitesi’nde John Freely için gerçekleşen anma törenini aktarıyor. Püren MutlutürkMeral, Prof. Dr. Fatmagül Berktay’ın siyaset bilimi öğrencileri ile yaptığı son dersi özetliyor.

İlgili Kişi:

Esra Şavkın

Marjinal PorterNovelli

0212 219 29 71 / 0537 858 85 49

esras@marjinal.com.tr

www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.