Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Projesi

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Tarih Vakfı ile Ekin Grubu’nun danışmanlığında “Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması” projesi ...... tarihinde başladı. Proje kapsamında Türkiye turizminin gelişimine tanıklık etmiş, bakan, müsteşar, yatırımcı, işletmeci, rehber, otel müdürü, aşçı, servis elemanı, ön büro çalışanı, mahalle/köy muhtarı, belediye başkanı, pansiyon işletmecisi, vb. kişilerin tanıklıklarının, anılarının ve deneyimlerinin kayıt altına alınacak.  Araştırmada bugüne kadar 340 kişiyle sözlü tarih görüşmesi yapıldı ve toplam

500 saatlik görüntü/ses kaydı alındı. Araştırmanın sonunda turizmle ilgili/ilişkili 500 kişinin tanıklık, anı ve deneyimlerinin kayıt altına alınması hedefleniyor.

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın koordine ettiği projenin, sözlü tarih alan çalışması Tarih Vakfı Projeler Koordinatörü Gülay Kayacan danışmanlığında tasarlandı ve yapılandırıldı. 13 aydır sürdürülen projede Alanya, Side/Manavgat, Antalya, Bodrum, Didim, Kuşadası, Uludağ, Marmaris ve Kapadokya’da görüşmeleri tamamlandı. Ağustos ayından itibaren de Fethiye, Akçakoca ve Erdek sözlü tarih görüşmelerinin yapılması hedefleniyor.

Turizm Fakültesi öğretim ve araştırma görevlilerinden oluşan 23 kişilik ekip; araştırma verilerini yöre, kurum, meslek tarihlerini içeren ve 48 bölümden oluşan dört ciltlik kitap, 5 TV bölümlük belgesel, 20’den fazla makale, ulusal ve uluslararası kongreler için bildirilere dönüştürme çalışmasına başladı. Araştırma verilerine dayalı olarak şimdiye kadar 21 bildiri çalışması hazırlandı ve ulusal kongrelerde sunuldu. Bunun yanı sıra sözlü tarih görüşmelerinin transkripsiyon metinleri de kitap halinde yayımlanacak.