Uzman Akademisyenler
Ermeni Soykırımı Konferansı’nda
Ermeni soykırımı,yüzüncü yılında “Ermeni Soykırımı: Kavramlar ve Karşılaştırmalı Perspektifler” konferansında konuşulacak.
Tarih Vakfı ve University of California Los Angeles (UCLA) tarafından 26 Nisan 2015 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek olan The Armenian Genocide: Concepts and Comparative Perspectives konferansına dünyanın değişik ülkelerinden konunun uzmanı çok sayıda akademisyen konuşmacı olarak katılacak.
Türkiye tarihinde hayati bir yer tutan ve akademik çevrelerde bile günümüzün en büyük tabularından biri olduğu anlaşılan Ermeni Soykırımı meselesi, konferansta dört farklı panelde tartışılacak.
‘Kavramsal Çerçeve’, ‘Gerçekleşme’ ve ‘Hatırlama’ başlıklı üç panelde farklı boyutlarıyla ele alınacak bu konuyla ilgili tebliğler sunacak olan alanın önde gelen isimlerinden bazıları şunlar: A. Dirk Moses (European University Institute, Florence), Uğur Ümit Üngör (Utrecht University), Keith David Watenpaugh (University of California, Davis), Norman M. Naimark (Stanford University), Cathie Carmichael (University of East Anglia), Jay Winter (Yale University) ve Fatma Müge Göçek (University of Michigan, Ann Arbor).
1915 Çanakkale ve İstanbul’daki 24 Nisan Ermeni Soykırımı Anmaları’na katılacak olan Robert Fisk (Independentgazetesi, İngiltere) ve Ayhan Aktar’ın (İstanbul Bilgi Üniversitesi) yer alacağı son oturumda ise, özellikle 2015 yılının değişik anma süreçlerinden yola çıkılarak günümüzde 1915’i hatırlama ve anma meselesi üzerine konuşmalar yapılacak.Bu oturumda Bülent Bilmez (Tarih vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi) ve Sebouh Aslanian (UCLA) ise konferansın kapanış konuşmalarında günün değerlendirmesini yapacaklar.
Tarih: 26 Nisan 2015, Pazar
Saat:10:00-18:00
Yer: Boğaziçi ÜniversitesiUçaksavar Kampüsü, Garanti Kültür Merkezi, Ayhan Şahenk Salonu
*Etkinlik halka açık ve ücretsizdir.
İlgili Kişi:
Esra Şavkın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 / 0537 858 85 49
esras@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır.Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için http://www.tarihvakfi.org.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
History Foundation in Turkey UCLA- Chair of Modern Armenian History
The Armenian Genocide
Concepts and Comparative Perspectives
Sunday, 26 April 2015
Boğaziçi University
Uçaksavar Kampüsü, Garanti Kültür Merkezi
Ayhan Şahenk Salonu
10:00–10:30 Reception & Opening
10:30–12:00 Panel I—Concept
Moderator: Vangelis Kechriotis (History Foundation in Turkey and Boğaziçi University)
1. A. Dirk Moses (European University Institute, Florence): “The Concept of Genocide and the Foundation of the Post-War Order”
2. Pınar Dost-Niyego (independent researcher): “Perceptions of the Holocaust in Turkey: Use/Misuse of the Holocaust Paradigm in Regard to the Armenian Genocide”
3. Uğur Ümit Üngör (Utrecht University): “Recent Trends in Mass Violence Research and the Armenian Genocide”
12:00–13:30 Lunch Break
13:30–15:30 Panel II—Realization
Moderator: Seda Altuğ (Boğaziçi University)
1. Mehmet Polatel (Koç University): “Dispossession and Property Transfer during the Armenian Genocide”
2. Keith David Watenpaugh (University of California, Davis): “‘Satılık çocuk var mı?’: Genocide and the Forced Transfer of Armenian Children, 1915–1922”
3. Norman M. Naimark (Stanford University): “The Armenian Genocide in Comparative Perspective”
4. Cathie Carmichael (University of East Anglia): “De‐Ottomanization and Genocide in Bosnia”
15:30–16:00 Break
16:00–17:30 Panel III—Memorialization
Moderator: Ayfer Bartu Candan (Boğaziçi University)
1. Jay Winter (Yale University): “Languages of Suffering: Martyrdom in the Armenian Genocide and in the Holocaust”
2. Fatma Müge Göçek (University of Michigan, Ann Arbor): “Denial of Violence: Ottoman Past, Turkish Present and the Collective Violence against the Armenians, 1789–2009”
3. Melissa Bilal (Columbia University): “Inhabiting the Otherwise: Transmission of Armenian Communal-Historical Knowledge under Surveillance”
17:30–18:30 Closing Session
Robert Fisk (Independent newspaper, UK), Ayhan Aktar (Istanbul Bilgi University), Sebouh D. Aslanian (University of California, Los Angeles), Bülent Bilmez (History Foundation in Turkey- İstanbul Bilgi University)