Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul

Tarih Vakfı 18 yıl önceki “Dünya Kenti İstanbul" sergisini “Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul” adıyla yeniden açtı.

1996'da Unesco himayesinde gerçekleştirilen Habitat-II İnsan Yerleşimleri Konferansı kapsamında hazırlanarak darphane-i Amire’de sergilenen  “Dünya Kenti İstanbul" sergisi, 18 yıl aradan sonra 14 Ocak - 22 Şubat tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda yeniden açıldı.  “Yine, Yeni: Dünya Kenti İstanbul” adlı sergi, çeşitli müdahale, dayatma ve yok saymalarla sıradanlaştırılan İstanbul’a tekrar bakmak  ve İstanbul’un kent hakkı, tarihi ve hafızasını koruma çığlığı olarak 'Gezi Direnişi' ile ortaya çıkan “nerede kalmıştık, nereye gidiyoruz? “ sorusunu yeniden gündeme getirmeyi hedefledi.

15 Ocak 2014 Çarşamba günü saat 10:30’da, Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bilmez ve Sergi Koordinatörü Prof. Dr. Afife Batur’un katıldıkları bir basın toplantısı ile açılan sergiyi, 5000’e yakın izleyici ziyaret etti.  Müzesiz, hafızasız ve kimliksiz bırakılan İstanbul’un başına gelen olumsuzluklara işaret eden sergi dolayısıyla  pek çok yan etkinlik de eşlik etti.

Sergilenen pano ve maketlerin  sergiden sonra depoya kaldırılmak yerine İstanbullularla buluşması serginin en önemli özelliği oldu. Böylece,  18 yıl önceki serginin varoluş nedeni olan ama gerçekleştirilemeyen ‘Hayali’ İstanbul Müzesi için üretilmiş özgün malzemeler depolarda yok olmak yerine, İstanbulluların evlerini ve işyerlerini süsleyerek  İstanbul Müzesi hayalini canlı tutacak.
18 yıl önce Prof. Dr. Afife Batur’un Genel Koordinatörlüğü ve Mehmet Özdoğan, Oğuz Tekin, Ayla Ödekan, Edhem Eldem, Atilla Yücel, Ersu Pekin ve Çağla Ormanlar’ın Bölüm Küratörlükleri altında pek çok araştırmacı, arşivci ve mimarın gayretleriyle gerçekleştirilen sergi, bugün yeniden gün yüzüne çıkarken, aynı ekibi, aynı heyecanla bir araya getirdi.  Afife Batur başta olmak üzere Koordinatör Yardımcısı Pelin Derviş, Sergi Tasarımcısı Mimar Ahmet Özgüner, Mimar Mert Eyiler, Grafik Tasarımcı Eray Makal ve Fotografçı/Mimar Murat Germen, serginin yeniden biçimlenmesinde gönüllü olarak görev aldılar.