Türkiye’de Ermeniler: Soykırımsonrası Toplum, Siyaset ve Tarih , Talin Suciyan

Türkiye’de Ermeniler: Soykırımsonrası Toplum, Siyaset ve Tarih

Talin Suciyan

Varlığı ve yok edilmesi inkâr edilmiş olanın kaynaklarını kullanarak tarihçilik yapmaya çalışmak, kavramları ve kaynakları itibarı ile oldukça yeni bir alan. Üzerinde konuşacağımız The Armenians in Modern Turkey: Post-Genocide Society, Politics and History başlıklı kitapta, 1923 sonrası dönemi, hayatta kalan Ermenilerin tanıklıkları, gazete ve yıllıkları, Ermeni milli meclisinin kayıtları, raporları, diyaspora cemaatlerinin, yaşamış oldukları şehirler hakkında yayımladıkları kitaplar ve devlet arşivlerini bir arada kullanarak inceledim. Bu kitap, yok olmakta olan bir dilin hapsolduğu sessizliği şimdiki zamana getirmek, bu sessizlikle çalışmayı öğrenmek, kurban ve fail nesillerin inkâr habitusuyla bir arada yaşamını anlamaya çalışmak, “memleket” bilinen yerin tam bir ters yüz oluşla diasporaya dönüşmesi gibi meseleleri Türkiye tarihçiliğinin merkezine koymayı amaçlıyor.

Tarih: 5 Ocak 2016, Salı

Saat: 19.00

Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

Talin Suciyan: 1978 İstanbul'da doğdu. Sahakyan Nunyan Ermeni Lisesi'nden  sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. Master öğrenimini Almanya, Güney Afrika ve Hindistan'da  tamamladıktan sonra İstanbul'a dönerek medyada çalıştı. 2008-2013 yılları arasında Münih Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü'nü Osmanlı ve Türkiye Çalışmaları Bölümü'nde doktora çalışmasını tamamladı. Halen aynı bölümde yardımcı doçent olarak çalışmaya devam etmektedir. The Armenians in Modern Turkey: Post-Genocide Society, Politics and History (I.B.Tauris, Ekim 2015) adlı kitabın yazarıdır. Ağırlıklı olarak Cumhuriyet tarihi, toplumsal anma pratikleri, soykırımsonrası güç ilişkileri, sinema ve inkar, Türkiye ve Osmanlı Çalışmaları’nın Almanya'daki kurumsallaşma tarihi üzerine makaleler yayımlamaktadır.

Akademik çalışmaların yanısıra çevirileri ve belgesel çalışmaları var. Aras Yayıncılık'tan yayımlanan Vahe Berberian'ın 'Baba ve Oğul Adına' adlı Ermenice romanını Türkçe'ye çevirdi, Lara Aharonian ile birlikte  Zabel Yesayan'ı Bulmak isimli bir belgesel çalışması, "Meri'nin Yayası" isimli bir video çalışması var.