Sınırları Aşmak Paneli

Tarih Vakfı ve Fransız Kültür Merkezi'nden Sınırları Aşmak paneli

27 Mart Cuma günü gerçekleşecek olan panel, ‘sınır olgusu’ ve Türk-Ermeni sınırında son 30 yılda yaşanan politik, ekonomik ve kültürel değişimleri tartışmayı hedefliyor.

26 Mart 2015 Perşembe günü Fransız Kültür Merkezi’nde açılacak olan Sınırları Aşmak adlı fotoğraf sergisi vesilesiyle gerçekleşecek olan panelde, Ara Koçunyan, Mesut Tufan, Neşe Özgen ve Pakrat Estukyan konuşmacı olarak yer alacak. Panelin moderatörlüğünü ise tarihçi Bülent Bilmez yapacak.

Sergi, Merkezi Lahey’de bulunan Tarihi Adalet ve Uzlaşma Enstitüsü’nün (IHJR) girişimiyle iki fotoğrafçı, Ermenistan’dan Zaven Khachikyan ve Türkiye’den Mesut Tufan’ın Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınır bölgesinde bulunan üç şehirde  2012 ve 2013 yıllarında çektikleri fotoğraflardan oluşuyor: Kars, Gümrü ve Ani. İki fotoğrafçının ayrı olarak ve farklı zamanlarda çektiği fotoğraflar, gündelik yaşam, sokaklar, insanlar ve mimari kültür izlerinin eşdeşliğini gözler önüne seriyor. Kars ve Gümrü adeta bir ‘ikiz şehir’ izlenimi verirken iki kentin arasında yer alan metruk Ani eşsiz bir arkeolojik sit alanı olarak karşımıza çıkıyor.

Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile düzenlenen panelde fotoğrafçı Mesut Tufan’ın sergi ve sergi planına dair izlenimleri üzerinden, sınır sosyolojisi çalışmalarıyla bilinen Neşe Özgen ile gazeteci kimlikleriyle gelişmeleri izleyen ve kamuoyu nabzını tutan Ara Koçunyan ve Pakrat Estukyan ortak kültür coğrafyasında ‘kapalı sınır’ın anlamını tartışacaklar.

Tarih: 27 Mart 2015

Saat: 18:30

Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

İlgili Kişi:

Esra Şavkın

Marjinal Porter Novelli

esras@marjinal.com.tr

www.tarihvakfi.org.tr

12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.