Tarihten Mutfağa Ekmek

“Tarihten Mutfağa Ekmek” seminer programı

Ekmek, mutfağın ve özellikle de Anadolu mutfağının temel direklerinden birisidir. Tarih Vakfı bu seminer programıyla bizi en temel ve gündelik gıdamız olan ekmeği yeni baştan düşünmeye davet ediyor. Alanında uzman eğitmenlerimizle ekmeğin kadim kültürel ve politik tarihini, buğdaydan ekmeğe giden tarihsel serüveni, Akdeniz’in kültürel coğrafyasında ekmeğin izlerini takip edeceğimiz bu seminer programını, İstanbul’un tarihi un ve tahıl hanlarının bulunduğu Unkapanı turu ve kadim bir Anadolu ekmeğini pişireceğimiz mutfak atölyesiyle tamamlayacağız.

En fazla 25 kişinin kabul edileceği bu seminer dizisi sonunda katılım belgesi ve özel tasarım mutfak önlükleri takdim edilecektir.

Altı haftalık seminer ücreti: 600 TL (Öğrenciler %20, Tarih dostları % 10 indirimle katılabilirler)

İletişim:

E-mail: tarihvakfi@tarihvakfi.org.tr

Telefon: (212) 522 02 02

Yer: Tarih Vakfı Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen sok. no: 10 Eminönü, Fatih İstanbul (Sadece son hafta gerçekleşecek “ekmek atölyesi” Kadıköy Çiya’da yapılacaktır.)

SEMİNER EĞİTİMİNİN İÇERİĞİ:

I. Hafta: 21 Ekim 2017 Cumartesi (13.30- 15.30)

Yrd. Doç. Dr. Ahmet UHRİ (Dokuz Eylül Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü)

BUĞDAY, EKMEK ve UYGARLIK

II: Hafta : 28 Ekim 2017 Cumartesi (13.30-15.30)

EMEL ÖNAL ÖZKAYA (Organik sertifikalı çiftçi, emekli yüksek mimar ve sanayici)

TOHUMDAN SOFRAYA…

III. Hafta: 04 Kasım 2017 Cumartesi (13.30-15.30)

Doç. Dr. Özge SAMANCI (ÖZYEĞİN Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü)

NAN-I AZİZDEN FRANCALAYA: OSMANLI DÜNYASINDA EKMEK

IV. Hafta: 11 Kasım 2017 Cumartesi (13.30-15.30)

Doç. Dr. Marie-HeleneSauner (Galatasaray Üniversitesi, Karşılaştırmalı Dilbilim ve Uygulamalı Yabancı Diller Bölümü)

AKDENİZDE EKMEK

V. Hafta: 18 Kasım 2017 Cumartesi (13.30-15.30)

Prof. Dr. Artun ÜNSAL (Yazar, Gurme, Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi)

TÜRKİYE’NİN EKMEKLE İMTİHANI

VI. Hafta: 25 Kasım 2017 Cumartesi

SABAH (10.00-12.00)

UNKAPANI TURU (Rehber: Saadet ÖZEN)

ÖĞLENDEN SONRA: (13.30- 15.30)

EKMEK VE EKMEKÇİLİK SEMİNERİ VE EKMEK ATÖLYESİ

Musa DAĞDEVİREN ( Şef, Usta, ÇİYA )

(Atölye kapsamında, mayalamadan pişirmeye az bilinen bir Anadolu ekmeğinin yapımı işlenecektir)

Tarama Sonuçları Sunumu

Tarama Sonuçları Sunumu: Ermenistan ve Türkiye'de Tarih Ders Kitaplarında Milliyetçilik ve Cinsiyetçilik

Türkiyeli ve Ermenistanlı öğretmenler ve akademisyenler, Ocak-Mart 2017 tarihleri arasında "Hatırlama ve Unutma Politikaları: Tarihçiler ve Tarih Öğretmenleri Ermenistan-Türkiye İlişkileri Bağlamında Ağ Kuruyor" projesi kapsamında her iki ülkede orta öğretim seviyesinde okutulmakta olan ders kitaplarını taradılar. Bu kitaplarda yer alan düşmanlık yaratıcı, milliyetçi, ayrımcılığa dayalı ve cinsiyetçi anlatılar, imgeler ve kurgular eleştirel bir bakış açsısıyla ortaya kondu. Çalışmalar sonrasında hazırlanan rapor ve dikkat edilmesi gereken prensipler Mayıs ayında Erivan'da düzenlenecek uluslararası bir konferansta sunulmadan önce İstanbul'da kamuoyuyla paylaşılıyor.

Yer: Tarih Vakfı
Tarih: 22 Nisan 2017
Saat: 14.00-16.00
Konuşmacılar: Özlem Çaykent, Pınar Sayan, Maria Karapetyan, Fırat Güllü, Ömer Turan
Konuşma Dili: Türkçe-İngilizce

NOT: Proje ortakları arasında Tarih Vakfı, Imagine Center for Conflict Transformation, Bilgi Üniversitesi SEÇBİR Merkezi ve Association of Young Historians bulunmaktadır. Proje; Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı kapsamında, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye ve Ermenistan Temsilcilikleri’nin desteğiyle gerçekleştirilmiştir.

---

Presentation of Monitoring Results: Nationalism and Sexism in History Textbooks in Turkey and Armenia

As a part of the project “Politics of Memory and Forgetting: Network Building for Historians and History Educators in the Context of Armenia-Turkey Relations” historians and history educators from Turkey and Armenia prepared a report on the analysis of history textbooks in Turkey and Armenia. The report will be presented in Istanbul before its launch in Yerevan in May during an international conference.

Location: History Foundation
Date: 22 April 2017, 14.00-16.00
Speakers: Özlem Çaykent, Pınar Sayan, Maria Karapetyan, Fırat Güllü, Ömer Turan
Languages: Turkish and English

The project partners are History Foundation, Imagine Center for Conflict Transformation, Bilgi University SECBIR Center, and Association of Young Historians. The project takes place within the framework of the programme Support to the Armenia-Turkey Normalisation funded by the European Union, and with the support of Friedrich Ebert Stiftung Turkey and Armenia representations.