Tan'ın Serüveni Bu Sergide

Kalabalık bir grup 4 Aralık 1945’te Cağaloğlu’ndaki Tan Gazetesi'ni ellerindeki balyozlar ve kırmızı mürekkeplerle basmış, matbaa makinelerini kullanılamaz hale getirmişti. “Tan Olayı” olarak tarihe geçen bu baskının 69’uncu yıldönümü geçtiğimiz haftanın perşembe gününe denk geliyordu. O gün, yıkılan Tan Matbaası’nın yerine inşa edilen Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’nda bir sergi açıldı: “Yokuşun Başı; Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi”. Tarih Vakfı tarafından hazırlanan, küratörlüğünü ise Gökhan Akçura’nın üstlendiği bu sergi Tan gazetesinin kupürleri, Kitaplar,
o dönem yayın yapan diğer gazetelerden sayfalar ve objelerle Tan gazetesinin Türkiye’nin demokrasi mücadelesindeki öneminin altını çiziyor.

30 Mayıs 2015’e kadar devam etmesi planlanan sergiyi küratörü Gökhan Akçura’yla konuştuk. Akçura sergiyi hazırlayabilmek için kütüphanelerde üç aya yakın bir araştırma yaptığını anlattı: “Açıkçası ilk başta Tan gazetesiyle ilgili elimde pek bir şey yoktu. ‘Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi’ adlı bir kitap yazmıştım. Birkaç fotoğraf, birtakım sirkülerler vardı. Bir de 1937 yılından bir cilt Tan vardı elimde. Kütüphanelerde
1935-1945 arasındaki 10 yılı kapsayan
Tan gazetelerini inceledim. Böylece gazeteye vakıf oldum. Daha sonra sahaf sahaf dolaştım ve orjinal Tan’ları aradım. Koleksiyoner arkadaşlarım da birkaç parça bularak bana yardım etti.”

Haberin devamını okumak için tıklayınız.